najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jednak również wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel i piękne zabytki – to również kuchnia i regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – podróżnicy najczęściej wypatrują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wypatrują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą jakich mogą o wiele przyzwoiciej poznać Kraków oraz jego okolice.